Gıda sanayinde diğer meslek gruplarına göre daha deneyimli olan gıda mühendisleri, gıda üretiminde yapılan tahşiş , ikame maddelerinin kullanımı ve birçok üretim hilesini tesbit ve analizini yapacak eğitimler aldığı için gıdaların denetiminde daha çok söz sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. Günümüzde denetimler hem sayıca az yapılmakta ve büyük çoğunlukla kağıt üzerinde gerçekleşmektedir.
Bakanlığın biz gıda mühendislerini gözardı ettiği sürece ülkemizde gıda kaynaklı zehirlenmelerin ve üretiminde kontrolsüzce kullanılan kanserojen katkı maddelerinden ve uygun üretim koşullarının sağlanmamasından kaynaklanan kanser vakalarının sayısının artacağından emin olabilirsiniz. Bunu neye dayanarak söylüyoruz;
Gıda sektöründe deneyim sahibiz ve tüketicilerinin görmediği üretim koşullarına mesleğimiz gereği şahit oluyoruz. Piyasada halkın sağlığını yok sayan, sadece ama sadece üretim maliyetini nasıl düşürürüm, nasıl daha çok kar ederim düşüncesiyle üretim yapan firma var ki, haberlerde gördüğümüz gıda zehirlenmeleri, kanser vakaları bizi şaşırtmıyor açıkcası.
Sizi ikna etmek için somut bir örnek vereyim isterseniz: üç ay gibi çok kısa bir süre çalıştığım x firmasında , yurtdışına ihracat yaptıkları y ürünü ile ilgili ingilizce yazılmış müşteri şikayetlerinin olduğu bir mail geldi, firma sahibinin ingilizcesi olmaması sebebiyle bu yazıyı çevirmemi istediler.Yazıda y ürünün ekşiliğinin çok fazla olduğunu ve aldıkları ürünü geri iade etmek istediklerini yazıyordu. Bu müşteri şikayetinin çözümü için yaptığım araştırmada y ürününe maliyeti düşürmek amacıyla y ürününe üçte iki oranında z ürünü katıldığını ve ürünün %100 doğal y ürünü olarak satıldığını tesbit ettim. Yaptığım analizlerde de kansorejen madde olarak bilinen z değerinin limit değerinin yaklaşık 10 katının olduğunu gördüm. Kısacası bu vakada gıda mühendisi olarak dahi yapılan tağşişin farkına varmada zorluk çekerken tüketicinin nasıl tükettiği gıdadan emin olabileceğini tahmin edemiyorum. Şunu da eklemek istiyorum firma yapılan bu tağşişten hiçbir cezai hüküm görmeyip, ayıplı mallarını yurt içinde pazarlamıştır.Halkımız evinde bu analizleri yapamayacağı ve denetimlerinin yetkili ve konusunda uzman kişiler tarafından yapılmadığı için z maddesini tüketen halkımız kanser olmaktan kurtulamayacağını üzüntüyle belirtmek isterim.
Sonuç olarak biz gıda mühendisleri kamuda istihdam edilmeyerek hiçbir şekilde kaybetmeyiz.Ülkemizde her ne kadar insan sağlığını düşünmeyen firmalar olsada,kalitesi ve üretim şartlarını uluslararası standartlarına taşımaya çalışan firmalarımız var ve bu işletmelerde büyük görevler üstlendik ve üstleneceğiz.Her ne kadar bizi hesaba almayan bakanlıklarda olsa, insanoğlu varoldukça ve gıda tüketildikçe biz işsiz kalmayız ama olan halkımızın sağlığına olur ,olan gelecek nesillerimize olur !
Saygılarımla...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder