24 Aralık 2011 Cumartesi

Son dönemlerde yaşanan 'çocuklarınıza çiğ süt içirmeyin' polemiğine Gıda Mühendisi Prof. Dr. Barbaros Özer de katıldı.


Son dönemlerde yaşanan 'çocuklarınıza çiğ süt içirmeyin' polemiğine Prof. Dr. Barbaros Özer de katıldı.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Özer, 'çiğ süt içerek sütün doğal niteliklerinden olabildiğince yüksek düzeyde yararlanma' yaklaşımının ütopik ve mantık dışı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özer, "Çiğ sütün üstünlüğünün vurgulanması kabul edilemez bir yaklaşımdır. Halkımızın bu mesajları çiğ süt tüketiminin zararsız olduğu şeklinde algılaması durumunda olabileceklerin boyutu tahminlerin ötesindedir" dedi.


Çiğ süt tüketiminin yararlı olduğu şeklinde yanlış algılar olduğunu belirten Prof. Dr. Barbaros Özer, Türkiye'de iyimser bir yaklaşımla çiğ sütün mikroorganizma yükünün 1 milimetrede 1 milyon bakterinin üzerinde olduğunu, bu oranın AB normlarındaki karşılığının ise 1 milimetrede en fazla 100 bin bakteri olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Özer, "Sağım teknolojisinin yeterli olmadığı, kayıt dışı süt üretimin yaygın olduğu ve sağım sonrası hijyen konularının dikkate alınmadığı ülkemizde çiğ sütün üstünlüğünün vurgulanması veya süte alternatif süt ürünlerinin tüketiminin önerilmesi kabul edilemez bir yaklaşımdır. Halkımızın bu mesajları çiğ süt tüketiminin zararsız olduğu şeklinde algılaması durumunda olabileceklerin boyutu tahminlerin ötesindedir" diye konuştu.


Prof. Dr. Barbaros Özer, çiğ süt ve çiğ sütten üretilen ancak yeterli süre olgunlaştırılmayan peynirlerin brusella, listeriosis, tüberküloz hastalıklarına davetiye çıkardığını söyledi. Prof. Dr. Özer, "Çiğ sütten üretilen peynirlerin olgunlaştırılmadan tüketimi ile brusellaya yakalanma ve buna bağlı hamile kadınlarda düşük vakaları konusunda basit bir araştırma yapıldığında konunun boyutu daha net anlaşılabilecektir. Süte ısıl işlem uygulaması pastörizasyon veya UHT sterilizasyon ile sütte doğal olarak yer alan ve insan sağlığına zarar verme potansiyeli yüksek mikroorganizmaların ortamdan uzaklaştırılması amacıyla uygulanan bir teknolojik işlemdir ve bütünüyle zararsızdır" dedi.


Sütün çiğ olarak içilmesi durumunda faydalarından daha fazla yararlanılacağı yaklaşımının mantık dışı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Barbaros Özer, şunları kaydetti:


"Süte uygulanan ısıl işlem sütte en fazla vitaminler üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Ancak, süt teknolojisi, bağımsız bilim dalı olarak işlev görmeye başladığı 1900'lü yılların başından bu yana sütün temel bir vitamin kaynağı olarak görülmediği bilinen bir gerçektir. Çiğ süt içerek sütün doğal niteliklerinden olabildiğince yüksek düzeyde yararlanma yaklaşımı ütopik ve mantık dışıdır. Homojenizasyon işlemi sırasında sütün yağ parçacıkları daha küçük boyutlara parçalanmakta, süt yağı sütün her yanına eşit olarak dağılmakta ve süt yağının sindirimi kolaylaşmaktadır. Bu arada kaymak bağlama süresi de uzadığından süt görsel çekicilik kazanmaktadır. Dolayısıyla homojenizasyon sütün besin değerine zarar verici bir uygulama değildir."


MY,KY(MÇ/CK) - Bolu
Kaynak :
http://www.sondakika.com/haber-cig-sut-hakkinda-onemli-aciklama-3208652/

Hiç yorum yok: