17 Ağustos 2012 Cuma

Gıda Mühendisleri İsyanda

Gıda Mühendisleri İsyanda

Dünyada ve ülkemizde beslenme alışkanlıkları, gıdaların yapısı ve tüketim şekilleri gün geçtikçe değişim göstermektedir. Gıda sektöründe meydana gelen bu değişimler ve değişen tüketim alışkanlıkları özellikle sağlık sektörünü doğrudan etkilemektedir. Katkı maddeleri ile hazırlanan gıdalar özellikle çocuklara, doğru hazırlanmayan gıdalar ve fastfood gibi pratik yeme alışkanlıkları ise artan iş hayatından dolayı genç ve yaşlılara cazip gelmektedir.


Fakat bu gıdaların üretimi, sunumu ve satışı esnasında yapılması gereken denetimlerin bu işin eğitimini almış meslek grubu olan Gıda Mühendisleri tarafından yapılmaması, bu mühim konunun ziraat mühendisi ve veterinerlik gibi diğer meslek gruplarıyla ikame edilmeye çalışılması sağlık standartlarına uygunsuz gıda üretimini artırmaktadır. Sağlıksız gıda tüketimi de obezite, kanser, kalp-damar ve şeker hastalıkları gibi hastalıkların ülkemizde hızla artmasına neden olmaktadır, özellikle artan kanser vakalarında sigaradan sonra en büyük etkenin sağlıksız gıdalar olduğu bilimsel araştırmalarda görülmektedir. Kanserle mücadele derneğinin verilerine göre 2030 yılında 1.5 milyon kişinin kansere yakalanacağı tahmin edilmektedir. Kanserle mücadele için devletimiz her yıl 2.3 MİLYAR EURO para, obezite için ise yaklaşık 2.2 MİLYAR EURO para harcamakta, sadece gıda zehirlenmesi vakalarından yılda 60 KİŞİ hayatını kaybetmektedir. Ayrıca yılda 10 milyon civarı gıda zehirlenmesi vakası yaşanmaktadır, bu vakalarda uygulanan antibiyotik tedavileri vs gibi sağlık masrafları da düşünüldüğünde ülke ekonomisi de ciddi anlamda zarar görmektedir.

Niteliksiz gıdaların neden olduğu bu durumun büyük ölçüde önlenmesi kamu gücüyle yapılacak olan denetimlere bağlıdır. Bu denetimlerin sağlanması için GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞINA ilk aşamada 2500-3000 GIDA MÜHENDİSİ alımı yapılarak, GIDA DENETİMLERİ GIDA MÜHENDİSLERİ TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLMELİDİR.

Sağlıksız gıdalar sebebiyle oluşan bu olumsuz durumlar asgari düzeye indirilmelidir. Gıda mühendisleri olarak halkımızın  desteğini bekliyoruz. Lütfen yaşananlara duyarsız kalmayalım!
Kaynak:
http://www.gidatarim.com/HABERLER/30311_Gida-Muhendisleri-Isyanda.html

Hiç yorum yok: