3 Mart 2012 Cumartesi

Organik yumurtayla Elazığ’dan çıktı Almanya yolu göründü



Organik yumurtayla Almanya yolu göründü

Organik yumurta üretimiyle Almanlar’ın dikkatini çektiklerini belirten Umut Yumurtacılık Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Gülmez, “Türkiye, tavukçulukta önemli adımlar atıyor. Alman şirketler bizim markamızla üretim yapmak istiyor. Çalışmalara başladık” dedi.

Yumurtacılık, Almanya’da üretime geçmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz aylar içerisinde Almanya’da bir fuara katıldıklarını belirten Umut Yumurtacılık Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Gülmez, “Fuarda, organik yumurta markamız Flotty’ye büyük ilgi gösterdiler. Alman bir şirket ortak üretim teklif etti. Bunun yanında Flotty’nin ambalajına da talipler. Şu anda görüşme halindeyiz. Anlaşmaya varılacağını düşünüyoruz” dedi.
‘Mutlu tavuk’ kümesiGeçen yılın sonunda “cage free” sistemi ile kümes yatırımı yaptıklarını anlatan Gülmez, şöyle konuştu: “Cage free (kafessiz) şu anda tüm Avrupa’nın geçmiş olduğu hayvan refahının sağlandığı yumurta üretim tesislerine deniyor. Tarım Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile tüm şirketler 2015 yılından itibaren bu sisteme geçmek zorunda olacak. Sistemde hayvanın hareket alanı genişliyor. İstediği gibi uçup, dolaşabiliyor. Talaşların üzerinde geziyor. Bu sistemle kurulmuş olan kümeste 40 bin tavuğumuz bulunuyor. 2015 yılına kadar standart kümeslerdeki tavuklarımızın hepsini cage free kümeslere alacağız. İlk aşamada 1 milyon Euro yatırım yaptık. 2015’e kadar toplam 10 milyon Euro daha yatırım yaparak 500 bin tavuğa ulaşacağız. Tüm tavuklarımızı cage free standartlarına göre yumurtlatacağız. Bir bölümü yine organik şartlara uygun kümeslerde bulunacak.”
Piliç de üretecekŞu anda test aşamasında olan bir de tavuk yetiştirme tesisi kurduklarını kaydeden Gülmez, şöyle devam etti: “İleride yumurtanın dışında piliç üretimi de yapma planımız var. Henüz netleşen bir şey yok ama bu konuda da aşama kaydettik. İleride bu alanda da yatırımlarımız olacak. Bunun dışında gübre üretim tesisi de açtık. Buradan diğer şehirlere farklı sektörler için gübre üretiyoruz.”
Cirosu 10 milyon lira
ÇİFTLİKTE 400 bin tavuklarının bulunduğunu belirten Umut Yumurtacılık Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Gülmez, şunları söyledi: “3 ayrı çeşit üretim gerçekleştiriyoruz. 48 bin adet organik yumurta üretimi yaptığımız tavuğumuz var. Organik yumurta markamız Flotty. 2011 yılında toplam 72 milyon adet yumurta satıp, 10 milyon TL ciro yaptık. 2012 yılında hedefimiz 17 milyon TL ciroya ulaşmak. 180 bini aşkın konvansiyonel kümeslerde yer alan tavuklarımızı da ‘cage free’ kümeslere alacağız. 40 bin adet tavuğun bulunduğu ‘cage free’den aldığımız yumurtaları da Green Ranch markası ile satışa sunduk.”
Organik yumurta tüketimi yüzde 1
TÜRKİYE’deki yumurta tüketim alışkanlıklarına ilişkin bilgi veren Cengiz Gülmez, “Organik yumurta, elbette diğer yumurtalara göre çok daha sağlıklı ve lezzetli. Ancak Türkiye’de henüz böyle bir kültür oluşmadı. Şu anda toplam tüketimin yüzde 1’i civarında. Bu alandaki üretimimizi önümüzdeki dönemde tüketicinin kullanımına göre şekillenecek. Biz organik yumurta üretmekten keyif alıyoruz ancak şartları piyasa belirliyor. Cage Free sistemindeki yumurtalar organik değil ancak tavukların doğal yaşamlarına yakın bir ortam oluşturularak alındığı için çok daha lezzetli oluyor” diye konuştu.
Migros bizi çok destekledi
TÜRKİYE genelindeki bütün büyük marketlerde ürünlerinin satıldığını anlatan Umut Yumurtacılık Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Gülmez, “İstanbul’da katıldığımız ilk fuarlardan bir tanesinde Migros’un satın alma müdürü, ‘Çok güzel işler ortaya çıkarıyorsunuz. Yolunuzdan şaşmayın. Şimdi küçüksünüz ama Migros bir çok küçük şirketi büyüttü’ dedi. Bizim o günden bu yana Migros’a karşı hep bir duygusal bağımız vardır. Ulusal marketlere girdiğimiz 2008 yılından beri satışlarımız 16 kat arttı” dedi.
HurriyetMert TEMİZKAN
3.03.2012

Hiç yorum yok: