2 Mayıs 2009 Cumartesi

ZİRAİ MÜCADELE İLAÇ BAYİLİĞİ, ZİRAİ İLAÇLARIN REÇETELİ SATILMASI VE GIDA İŞLETMELERİNDE SORUMLU YÖNETİCİLİĞİN KALDIRILMASIYLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

ZİRAİ MÜCADELE İLAÇ BAYİLİĞİ, ZİRAİ İLAÇLARIN REÇETELİ SATILMASI VE GIDA İŞLETMELERİNDE SORUMLU YÖNETİCİLİĞİN KALDIRILMASIYLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI
Son günlerde bazı Meslek Kuruluşları tarafından Zirai Mücadele İlaç Bayiliği Sınavı ve kimyasalların reçeteli satılmasına karşı gündeme getirilen konular ile Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı ile gıda işletmelerinde Sorumlu Yöneticiliğin kaldırıldığı iddiaları nedeniyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından aşağıdaki açıklamanın yapılması zarureti hasıl olmuştur.

Sağlıklı bir toplumun oluşturulmasında halk sağlığı, hayvan sağlığı ve bitki sağlığının korunması halkın güvenilir gıdaya ulaşması açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle Kanun Taslağı “Veteriner Hizmetleri-Bitki Sağlığı-Gıda ve Yem Güvenilirliği” çerçevesinde bir bütün olarak ele alınmıştır. Söz konusu alanlarla ilgili mevcut yasal düzenlemelerin gelişen günün koşullarına yeterince cevap verememesi, bu yasal düzenlemenin bir arada yapılmasını zorunlu kılmıştır.

AB ile uyum çerçevesinde yapılan ve toplum sağlığını da yakından ilgilendiren bu mevzuat da gıda işletmeleri onaylı ve kayıtlı işletmeler olarak sınıflandırılmış; hayvansal gıda üreten işyerlerinin onaylanması, diğer işyerlerinin ise kayıt altına alınması hükme bağlanmıştır. Kanun Taslağında, hiçbir meslek ayrımı gözetilmeksizin bu işyerlerinde işin nevine göre konu ile ilgili en az lisans eğitimi almış gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimya mühendisi, su ürünleri mühendisi, veteriner hekim, kimyager, biyolog gibi meslek mensuplarının istihdamı zorunlu kılınmıştır. Bu hükümden de anlaşılacağı üzere iddia edildiği gibi sorumlu yönetici istihdamının kaldırılması söz konusu değildir.

Zirai Mücadele İlaç Bayiliği ile ilgili yönetmelik 01.10. 2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelikle vatandaşlarımızın kalıntısız sağlıklı ürünlere ulaşabilmesi ve çevre ile doğal kaynaklarımızın zehirli kimyasallarla kirlenmesinin önlenmesi amaçlanmıştır. Bu sebeple kimyasalların çiftçiye intikalinde % 70 oranında bayilerin rol alması nedeniyle ilk defa bayi olacaklara sınav zorunluluğu getirilmiştir.

Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satış Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 12 Şubat 2009 tarihinde yayınlanarak Ülkemizde bir ilk başlatılmıştır. Bu yönetmelik hazırlanırken aralarında Ziraat Mühendisleri Odası’nın da yer aldığı tüm ilgili kuruluşların görüşleri alınmış ve oda görüşlerinin % 70’i gibi önemli bir bölümü dikkate alınmıştır. Bundan böyle hiç kimse, eğitim görmüş uzmanlar tarafından yazılmış reçetesi olmadan zehirli kimyasalları alıp kullanamayacaktır. Bu düzenleme ile ülkemizde bu güne kadar sorumsuzca ve kontrolsüz olarak kullanılmış olan zehirli kimyasalların insan ve çevre sağlığı açısından risklerin ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. Ziraat Mühendisleri Odası’nın Bakanlığımıza ulaşan yazılarında reçeteli sistemin pilot olarak bir ön çalışmayla uygulamaya konulması desteklenmiştir. Bu yönetmelik yürürlüğe girmeden önce tüm alt yapı çalışmaları tamamlanmıştır.

Bakanlığımız tüm bu düzenlemelerde AB ile uyumu esas almıştır. Toplum sağlığını yakından ilgilendiren yukarda ki konuların tümünde tüketicilerimize ve ihracata güvenilir ürünlerin sunulması, bu yasal düzenlemelerle mümkün olabilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Hiç yorum yok: