29 Ağustos 2012 Çarşamba

GIDA DENETİMİNDE TEK VE ASLİ YETKİLİ OLMASI GEREKEN GIDA MÜHENDİSLERİNE EN AZ 3000 KADRO İMZA KAMPANYASI


GÜVENİLİR GIDA İÇİN GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAM EDİN!


Sayın Cumhurbaşkanımıza,Başbakanımıza,ilgili bakanlara ve tüm kamuoyunun dikkatine!


Son yıllarda gıda denetimlerinin nispeten artması, hileli üretim yapan firmaların teşhir edilmesi ve toplumun bu konuda bilinçlenmesi önemli gelişmelerdir. Ancak ülkemizde ruhsatlı yaklaşık 25 bin gıda üretim yeri ve yaklaşık 500 bin gıda tüketim ve satış yeri bulunmaktadır ve tüm bu işletmelerin denetimlerinden sorumlu Gıda,Tarım ve Hayvancılık bakanlığında yaklaşık 5 bin gıda denetçisi bulunmakta ve bunun sadece yaklaşık % 20 si GIDA MÜHENDİSİ olarak çalışmaktadır.


Bakanlık denetimlerde yetersiz kaldığı gibi mevcut denetimlerini de bu işin 4 yıl eğitimini almış GIDA MÜHENDİSLERİ yerine diğer meslek mensuplarını birkaç aylık eğitimle denetçi yaparak sürdürmektedir. Yıllardan beri yaşadığımız bu sıkıntının son bulmasını istiyor ve daha fazla uzman denetim ve gıda güvenliği için 2012-2013 atamalarında 3000 GIDA MÜHENDİSİ kadrosu açılmasını istiyoruz.


Saygılarımızla



18 Ağustos 2012 Cumartesi

Bunları Biliyor muydunuz?

Türkiye'de gıda denetiminden sorumlu, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında:  "3150 veteriner hekim, 7950 ziraat mühendisi ve sadece 850 gıda mühendisi" olduğunu,

Bakanlığın personel alımında kriter olan 2012 Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) 82 puan alan bir gıda mühendisnin , ziraat mühendisleri arasında  20., veteriner hekimler arasında 140. gıda mühendisleri arasında 1500. olduğunu,

Denetimi gerçekleştiren ziraat mühendislerinin eğitimleri sırasında bölümlere ayrıldığını ve Bakanlıktaki gıda denetimlerini gerçekleştiren birçok  ziraat mühendisinin bölümlerinin;  Bitki koruma, Toprak, Tarla bitikleri gibi bölümlerden mezun olduklarını,

Gıda denetimlerini yapan veteriner Hekimlerin uzmanlık alanlarının hayvan hastalıkları olduğunu,


Yasalarla kimya bölümü mezunların da gıda işletmelerinde  sorumlu yöneticilik yapabildiğini,

Belediyelerin gıda denetimleirini zabıtalara yaptırdığını,

Birçok işletmenin kapasitesi büyük olduğu halde, kağıt üzerinde kapasitelerini küçülterek  gıda mühendisi çalıştırmadığını ve kontrolsüz üretim yaptığını,

Gıda Mühendislerinin Et ve Et Teknolojisi, Süt ve Süt ürünleri Teknolojisi, Meyve ve Sebze Teknolojisi, Hububat işleme Teknolojisi vb. gıda sektörüne yönelik  üretim teknolojileri eğiitmleri yanında Gıda analizleri, Gıda Güvenliğini konusunda birçok ders almasına rağmen Bakanlığın gıda konusunda eğiitim almış Gıda mühendislerini  önemsemeyerek gıda denetimlerini diğer meslek gruplarına yaptırdığını,

Gıda Mühendislerinin Et ve Et ürünleri Teknolojisi,  eğitimini aldığı halde işlenmiş et ürünleri fabrikalarında çalışma yetkisi bulunmadığını

Biliyor muydunuz?


Doğru işte doğru insan çalışması gerektiğini düşünüyorsanız;
tükettiğiniz gıdaların,  konusunda uzman gıda mühendisleri tarafından denetlenmesini istiyorsanız,
Sağlıklı gıda tüketerek,  sağlıklı yaşamak istiyorsanız,


kamuda ve özel sektörde  Gıda mühendislerine destek verin!



Gıda Mühendisi
Aysen Orhan & Ahmet ÜLGER

17 Ağustos 2012 Cuma

Gıda Mühendisleri İsyanda

Gıda Mühendisleri İsyanda

Dünyada ve ülkemizde beslenme alışkanlıkları, gıdaların yapısı ve tüketim şekilleri gün geçtikçe değişim göstermektedir. Gıda sektöründe meydana gelen bu değişimler ve değişen tüketim alışkanlıkları özellikle sağlık sektörünü doğrudan etkilemektedir. Katkı maddeleri ile hazırlanan gıdalar özellikle çocuklara, doğru hazırlanmayan gıdalar ve fastfood gibi pratik yeme alışkanlıkları ise artan iş hayatından dolayı genç ve yaşlılara cazip gelmektedir.


Fakat bu gıdaların üretimi, sunumu ve satışı esnasında yapılması gereken denetimlerin bu işin eğitimini almış meslek grubu olan Gıda Mühendisleri tarafından yapılmaması, bu mühim konunun ziraat mühendisi ve veterinerlik gibi diğer meslek gruplarıyla ikame edilmeye çalışılması sağlık standartlarına uygunsuz gıda üretimini artırmaktadır. Sağlıksız gıda tüketimi de obezite, kanser, kalp-damar ve şeker hastalıkları gibi hastalıkların ülkemizde hızla artmasına neden olmaktadır, özellikle artan kanser vakalarında sigaradan sonra en büyük etkenin sağlıksız gıdalar olduğu bilimsel araştırmalarda görülmektedir. Kanserle mücadele derneğinin verilerine göre 2030 yılında 1.5 milyon kişinin kansere yakalanacağı tahmin edilmektedir. Kanserle mücadele için devletimiz her yıl 2.3 MİLYAR EURO para, obezite için ise yaklaşık 2.2 MİLYAR EURO para harcamakta, sadece gıda zehirlenmesi vakalarından yılda 60 KİŞİ hayatını kaybetmektedir. Ayrıca yılda 10 milyon civarı gıda zehirlenmesi vakası yaşanmaktadır, bu vakalarda uygulanan antibiyotik tedavileri vs gibi sağlık masrafları da düşünüldüğünde ülke ekonomisi de ciddi anlamda zarar görmektedir.

Niteliksiz gıdaların neden olduğu bu durumun büyük ölçüde önlenmesi kamu gücüyle yapılacak olan denetimlere bağlıdır. Bu denetimlerin sağlanması için GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞINA ilk aşamada 2500-3000 GIDA MÜHENDİSİ alımı yapılarak, GIDA DENETİMLERİ GIDA MÜHENDİSLERİ TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLMELİDİR.

Sağlıksız gıdalar sebebiyle oluşan bu olumsuz durumlar asgari düzeye indirilmelidir. Gıda mühendisleri olarak halkımızın  desteğini bekliyoruz. Lütfen yaşananlara duyarsız kalmayalım!
Kaynak:
http://www.gidatarim.com/HABERLER/30311_Gida-Muhendisleri-Isyanda.html